Könnyen hőgutát kaphatnak a kutyák a nyári melegben

Hírek

Oszd meg másokkal is

A hőségriadó az állatokat is érinti – figyelmeztetett közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A közlemény szerint az állatvédők sajnos nagyon gyakran találkoznak rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal, pedig a 30 foknál is magasabb nyári hőségben a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak.

Az állatvédők arra figyelmeztetnek: a kánikula idején fokozottan oda kell figyelnünk kedvenceinkre, sőt alkalomadtán oda kell figyelnünk a szomszéd portán tartott állatokra is.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület 4 legfontosabb tanácsa kutyatulajdonosoknak a kánikulai időben:

  • A nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük.
  • Állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni.
  • Kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani.
  • Házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.

Ezenfelül arra is figyelmeztettek, hogy a nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást inkább kora reggel vagy késő délután tartsuk meg, a naptól felhevült aszfaltot pedig érdemes elkerülni, hiszen az olyan forró is lehet, hogy könnyen megégetheti a sétáltatott kutya mancsát.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

A nagy nyári magas hőmérsékletet könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle „csúcsteljesítményt”. A nagy nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése, és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság – zárul a közlemény.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!