Romák diszkriminációja miatt kapott többmilliós bírságot a miskolci kórház

Hírek

Oszd meg másokkal is

A Miskolci Törvényszék ötmillió forintra büntette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházat, amiért a szülészeten csak pénzért, „alapítványi hozzájárulás” címén biztosított védőöltözetet a szülő nők kísérőjének – írja az Abcúg.

Az úgynevezett zsilipruha  vagy más néven „kispapaszett” – amely egyszer használatos sapkából, maszkból, felsőruházatból, nadrágból és egy lábzsákból áll – nélkül senki sem mehet be a szülőszobába. Mindezért 2-3000 forintot kért el az egészségügyi intézmény. Ha ezt nem tudta megfizetni a hozzátartozó, akkor nem lehetett a szülő nő mellett. Pedig az egészségügyi törvény kimondja, hogy a szülő nőnek joga van hozzá, hogy kísérője végig mellette lehessen a szülés alatt – idézi a bíróság indoklását az Abcúg.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülötteket ellátó osztályának is helyet adó Velkey László Gyermekegészségügyi Központ épülete Miskolcon 2013. augusztus 13-án
MTI Fotó: Vajda János

A bíróság szerint a miskolci kórház ezzel megsértette a szülő nők egyenlő bánásmódjához való személyiségi jogát. Azt is kimondta a testület, hogy mivel a védőöltözetért elkért pénz elsősorban a szegényeknek okozott problémát, akik között sok a roma, így közvetve a roma nők jogai is sérültek.

A bírság megfizetése mellett a bíróság utasította a kórházat, hogy szüntesse meg a jogsértő gyakorlatot. Az ítélet nem jogerős.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!