Brassaï, Magritte, bajuszos Mona Lisa és a ferde tornyot karatézó turisták: Pisa télen is megér egy hétvégét

Hírek

Oszd meg másokkal is

Pisa kicsit olyan, mint az itthoni turizmusnak a Mátyás templom és a budai Vár. A 90 ezres várost egyértelműen a torony adja el, a várdomb méretű belváros ajándékboltjaiban a tárgyak ezért legnagyobbrészt ferdék, és ugyanolyan giccsesek, mint a pirospaprika-kultúra különféle iparművészeti remekei Budán. A legviccesebb a ferde, kiegyenesedett pisai ferde tornyot ábrázoló bögre volt, de dobogós lett a ferde Piaggio bögre is. Az érkezés estéjén hirtelen ennyi benyomással mentem el aludni tudván, hogy a város tartogat majd számomra még meglepetéseket.

Nem Michelangelo műhelyéből származnak.

Kicsit el vannak túlozva, a torony már csak 3,97 fokot dől.

Bár a tornyot ki lehetne egyenesíteni, évi egy millió turistát úgy nehéz lenne odacsábítani a tökéletes insta helyszín nélkül, ahol ér hülyén pózolni. Az ember sűrűség ebben az évszakban nem elviselhetetlen még a dóm tér környékén sem, szemben a háromnegyed órányi vonatúttal elérhető Firenzéhez képest, ahol évente tíz millióan tolonganak kicsit nagyobb területen, bár megéri. Ha pár napom lett még volna, biztos átmegyek oda is Giotto képeket nézegetni – ilyenkor van a legkevesebb turista.

A bátrabbak visszarúgják.

Van, aki csak rángatja.

Van aki meg is nyalja.

De legtöbben elegánsan tartják.

A Dóm tér amúgy tényleg lenyűgöző.

Melegebb időben egy hétvége alatt a festett, reneszánsz homlokzatok, vagy a román kori kőszobrok felfedezéséhez is több kedvem lett volna, de az Arno folyó két partján elterülő néhány utcányi belváros szerencsére tele van barátságos helyekkel. Pár óra mászkálás után a hidegben jól jöttek a kisebb-nagyobb kávézók, amikben az uzsonnámat is el tudtam fogyasztani – melegben.  

Az Arno folyó egyik partja.

A kávézókban általában édességeket és egyszerűbb tésztaételeket is ehetünk.

Az Arno túlpartja.

Az Arno másik partján, a dómtól körülbelül negyedórára van a város modern művészeti múzeuma, a Palazzo Blu, ahol épp egy meglepően jó kiállítás volt a szürrealizmusról, pár magyar származású művész műveivel, olyan nevek mellett, mint Duchamps vagy Dalí.  

Brassaï fotók a kiállítás elején: Madame Bijou (1932) és Párizs éjjel (1933).

Duchamp bajuszos Mona Lisája.

Ezt a képet többen csinálták hajtogatós játékkal, amiben nem lehet tudni, mit rajzolt az előttünk levő.

Magritte: Le double secret c. festménye.

Szerettek bolondozni akkoriban.

Talán a játékosság miatt szeretem annyira a 20. század eleji művészeti korszakot.

A múzeum előcsarnokában látható hárpia szobor.

Többen ajánlották vacsorához a L’Arciere pizzériat, ahol a teljesen kaotikus asztalfoglalás és felszolgálás ellenére érdemes kivárni azt a nagyjából egy órát, míg hirtelen megjön egyszerre az előétel és minden más. A Facebook oldalukon található információkra felesleges hagyatkozni, mert nem akkor vannak nyitva és az étlapon szereplő ételek sem kaphatóak mind. Este hétkor nyitnak, ha biztosra akarunk menni, hívjuk fel őket és mondjuk be a nevünket is a foglaláshoz – nem kérdezik amúgy, különben nem fogják tudni, hogy mit szeretnénk. Az olaszos tempó ellenére az ételeik tényleg kiválóak.

Érdemes várni.

A most elég zord tengerpart 30-40 percre van csak a belvárostól busszal, szerencsére az éttermek ilyenkor is nyitva vannak. Az eső és szél ellenére kár lett volna kihagyni ezt az utat.

Majd csak tavasszal nyit ki.

A tengerpart Pisa közigazgatási határán belül van.

Halétterem a tengerparton.

A szerethető kisváros jó bázis lehet Toszkána felfedezéséhez, de egy hosszú hétvégéhez nekem túl kevés. Olaszországban amúgy nehéz mellényúlni, az ételek és a borok kiválóak, az emberek pedig még a legturistább helyeken is barátságosak. Egy hétvégét még télen is érdemes itt eltölteni.

A városka tele van street arttal, amik elég szórakoztatóvá teszik a reneszánsz hangulatot.

 

KÖLTSÉGEK

fapados jegy oda-vissza: 12.000.- Ft

szállás: három éjszakára egy 130 négyzetméteres lakás fejenként 30.000.- Ft volt

vacsora az említett helyen itallal, elöétellel és desszerttel: 5-6000 Ft

egyéb költségek naponta: 5000.- Ft

 

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!