Hiába a klímaegyezmény, brutálisan nőtt a szén-dioxid kibocsátás

Hírek

Oszd meg másokkal is

A 2016. április 22-én aláírt párizsi klímaegyezményben tett vállalások ellenére idén is tovább nőtt a világ szén-dioxid-kibocsátása – írja a HVG.hu a Wired elemzésére hivatkozva. Az egyezmény fő célja, hogy a globális felmelegedés szintjét az ipari forradalom előttihez képest 2 Celsius-fok alatt tartsuk, aminek egyik legfontosabb feltétele az lenne, hogy jelentősen csökkentsük a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét.

Fotó: Unsplash

Sajnos, nagyon úgy fest, hogy ez nem sikerült: a szakértők az idei évben minden eddiginél nagyobb, közel 41,5 milliárd tonnás szén-dioxid-kibocsátással számolnak. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a politikusoknak a környezetvédelmi szempontok mellett a gazdasági érdekeket és a társadalmi nyomást is figyelembe kell venniük, amikor szennyező anyagok kibocsátásának csökkentéséről döntenek. Emmanuel Macron kormánya például megpróbálta az üzemanyag adójának emelésével a megújuló energiaforrások felhasználására buzdítani a franciákat, mire válaszul Párizs-szerte erőszakos tüntetések robbantak ki.

Az adatokból jól látszik, hogy a világ milyen komolyan függ a fosszilis energiahordozóktól: míg 2014-2016 között alig emelkedett, 2017-ben és 2018-ban újra megugrott a szén-dioxid-kibocsátásunk. Jelenleg 407 ppm a levegő átlagos szén-dioxid koncentrációja, ami igen messze van a párizsi klímaegyezményben kitűzött céloktól: ahhoz, hogy elkerülhessük a fenyegető környezeti katasztrófát, 300 ppm-re kellene visszaszorítanunk ezt az értéket.

Glen Peters, a Nemzetközi Klímakutató Központ kutatási igazgatója szerint az idei év növekedéséért elsősorban Kína és India a felelős, de az Egyesült Államokban is nőtt a kibocsátás mértéke. Mint mondja, a fejlődő országok nem lassítanak eléggé gyorsan, a fejlett országok pedig nem vágják vissza eléggé a kibocsátás mértékét.

Annak ellenére sem, hogy a technológiai feltételek adottak lennének ehhez: a megújuló energiaforrásból származó elektromos áram termelése például az elmúlt évtizedben évente tizenöt százalékkal nőtt, miközben előállításának költségei nyolcvan százalékkal csökkentek. A szakértők figyelmezettek: ha a kibocsátás mértéke tovább emelkedik, a légkör szén-dioxid koncentrációja elérheti az 500 ppm-et, minek következtében az északi félteke jégtakarója instabillá válhat és elolvadhat.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!