Föld körül keringő autótól Zuckerberg nyilvános máglyahaláláig

Tech

Oszd meg másokkal is

A Falcon Heavy felszállt

Az biztos, hogy az űrkutatás iránt érdeklődők nem panaszkodhattak 2018-ban, hiszen a tavalyi év tele volt fontosabbnál fontosabb és izgalmasabbnál izgalmasabb áttörésekkel: a NASA szondát küldött a Naphoz, a japán űrügynökség sikeresen landolt egy aszteroidán, a kínaiak a Hold sötét oldalát hódították meg, emellett elértük az eddigi legtávolabbi égitestet, a Voyager-2 pedig elhagyta a Naprendszert. Mind közül a legfontosabb esemény viszont rögtön az év elején, vagyis február 6-án történt, amikor Elon Musk cége, a SpaceX fellőtte minden idők egyik legnagyobb rakétáját, a Falcon Heavyt – egy Tesla Roadsterrel egyetemben.

Az autó azóta is valahol a világűrben kering, a róla készült fotók pedig az interneten, de a kilövés a remek PR-fogáson túl is nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen a Falcon Heavy sikere egy komoly lépcsőfok volt a Csillaghajó megépítése felé vezető úton, amivel a 2020-as években talán a Marsot is elérhetjük.

{https://player.hu/tech-3/falcon-heavy-kiloves-kepek/}

Stephen Hawking utolsó tanulmánya

Korunk legnagyobb fizikusa március 24-én halt meg, azonban hátrahagyott egy igen fontos tudományos munkát, aminek végleges változatát csak a halála után publikálták. Az A Smooth Exit From Eternal Inflation? című munkájában Hawking (szerzőtársával, Thomas Hertoggal) megpróbálta matematikai alapokra helyezni a párhuzamos univerzumok létezését, ami alapjaiban határozhatja meg az asztrofizika jövőjét.

{https://player.hu/tech-3/stephen-hawking-legutolso-munkaja-megvaltoztathatja-amit-a-vilagrol-tudunk/}

Kínai társadalmi kreditrendszer

Sajnos 2018 nem csak azt bizonyította be, hogy milyen csodákra képes az emberi elme, de azt is, hogy mekkora bajt okozhat, ha a technológia önző érdekekkel találkozik. Az ABC News szeptemberben publikált egy húsba vágó cikket a kínai társadalmi kreditrendszer működéséről, ami egy olyan disztópikus világba kalauzol el minket, amilyet eddig legfeljebb csak tudományos-fantasztikus filmekben láthattunk. Aki hajlandó betartani a játékszabályokat, annak a munkakereséstől kezdve a hitelfelvételig mindenben könnyebbé válik az élete, ha viszont a rendszer ellenségének kiáltanak ki, akkor a hatalomnak akár arra is lehetősége nyílik, hogy falak nélküli börtönbe zárjanak, mert még egy vonatjegyet sem tudsz venni. Mindez természetesen a közjó érdekében történik, így a kínaiak egy része kifejezetten támogatja a minden eddiginél hatékonyabb elnyomó rendszer kiépülését.

{https://player.hu/tech-3/kinai-tarsadalmi-kreditrendszer/}

Elindult a világ első robottaxi-szolgáltatása, a Waymo One

Bár attól még igen messze vagyunk, hogy önműködő autóval utazhassunk a Deákról a Nyugatihoz, ám Kaliforniában néhány szerencsés kiválasztott már napi szinten utazhat a Google robottaxijaival. Bár az önműködővé átalakított Chrysler Pacificákat egyelőre tényleg csak néhány százan használhatják, de ez akkor is tagadhatatlanul az elkövetkező évtizedek egyik legfontosabb technológiai átalakulásának a kezdete.

{https://player.hu/tech-3/a-google-elinditotta-a-vilag-elso-robottaxi-szolgaltatasat/}

Cambridge Analytica-botrány

Mondjuk ki: a Facebooknak szar éve volt. Botrányok botrányok hátán, adatvesztési ügyektől kezdve fake newson keresztül egészen addig, hogy Mark Zuckerberg pusztán sértődöttségből megtiltotta az alkalmazottainak az iPhone-ok használatát.

A gödör alja egyértelműen a tavasszal kirobbant Cambridge Analytica-botrány volt, egy Facebookon terjedő adathalász kérdőív miatt ugyanis mintegy 87 millió felhasználó adatai szivárogtak ki. A botrány súlyáról sokat elmond, hogy Zuckerbergnek előbb az amerikai kongresszus és szenátus bizottságai, majd az Európai Parlament képviselői előtt is magyarázkodnia kellett, nem ritkán kerülve olyan helyzetbe, hogy annál valószínűleg a máglyahalál is egy-két fokkal elviselhetőbb lehet. A sorozatos botrányokat a Facebook részvényei is megérezték, amelyek nyár óta folyamatos mélyrepülésben vannak, ezzel pedig Zuckerberg pozíciója is egyre bizonytalanabb a cég élén.

{https://player.hu/tech-3/a-facebook-vezere-elismerte-azokrol-is-gyujtenek-adatokat-akik-nem-is-regisztraltak-a-facebookra/}

GDPR

És ha már szóba került az Európai Parlament: az EU-nak valószínűleg a legjobbkor sikerült bevezetnie a GDPR néven ismert új adatvédelmi előírásait, hiszen a Cambridge Analytica-botrány árnyékában az EU a személyiségi jogok valódi szuperhősévé vált. Bár a gyakorlatban a legtöbben ebből valószínűleg csak annyit érzékeltek, hogy kicsit többet kell kattintgatniuk a weboldalakon a jogaikat részletező ablakok miatt, de azt azért szögezzük le, hogy az EU állampolgárainak személyes adataihoz fűződő jogait a korábbinál jóval szigorúbban szabályozó rendelet valóban egy nagyon fontos intézkedés volt, amit nem csak az EU-ban, hanem az egész világon alkalmazni kéne.

{https://player.hu/tech-3/ezt-most-nagyon-megszivhatja-a-facebook-es-a-google/}

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!