Rejtélyes jeleket fogtunk egy távoli galaxisból

Tech

Oszd meg másokkal is

Az észlelt gyors rádiókitörések között egy nagyon szokatlan, ismétlődő jelet is azonosítottak a kutatók, akik szerint utóbbi ugyanabból, a Földtől nagyjából 1,5 milliárd fényévnyire lévő forrásból származik. A Nature című szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint

ilyen jelenséget mostanáig mindössze egyetlen egyszer, egy másik teleszkóppal észleltek.

„Tudva, hogy létezik még egy ilyen, arra enged következtetni, hogy több is lehet odakint” – mondta Ingrid Stairs, a vancouveri Brit Columbia-i Egyetem asztrofizikusa. Hozzátette: ha még több ilyen ismétlődő jel és forrás állna rendelkezésünkre a tanulmányozásukhoz, akkor képesek lehetnénk megoldani a kozmikus kirakóst azzal kapcsolatban, hogy honnan származnak ezek a jelek, és mi okozza őket.

Egy neutroncsillag művészi ábrázolása

A csillagászok kicsivel több mint tíz éve ismerik a rövid vagy gyors rádiókitöréseket. Ezek nagy energiájú asztrofizikai jelenségek, amelyek felvillanó rádiópulzálások formájában láthatóak – egy szempillantásnál is jóval rövidebben és látszólag rendszertelenül villannak fel az égbolton.

Forrásukról számos elmélet született: a villanások egy nagyon erős mágneses mezővel rendelkező, gyorsan forgó neutroncsillagból, két neutroncsillag összeolvadásából vagy nagy tömegű fekete lyukaktól származhatnak.

Rövidségük miatt nagyon nehéz meghatározni pontos eredetüket. Mostanáig a kutatók nagyjából 60 gyors rádiókitörést, köztük két ismétlődőt észleltek, de úgy vélik, hogy napjában akár több ezer is lehet az égen.

Ez is érdekelhet:

{https://player.hu/tech-3/radiojel-kozeli-galaxisbol/}

(forrás: BBC, Science Daily, MTI)

 

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!