Kifosztották őket, levélben kérik a tolvajokat, hogy viseljék gondját a bonszaifáiknak

Hírek

Oszd meg másokkal is

Elloptak hét különösen értékes bonszaifát egy japán házaspártól, az egyik négyszáz éves volt – írja az MTI. A sértettek egy szívhez szóló levelet írtak a tolvajoknak, amelyben azt kérik, nagyon vigyázzanak a törpe növényekre, mert azok odaadó figyelmet igényelnek.

Fotó: Unsplash

A házaspár azt szeretné, ha kirablóik továbbra is rendesen, heti rendszerességgel öntöznék a növényeket. A helyi média hírei szerint az apró fák legalább 13 millió jent (33 millió forintot) érnek. Az ellopott bonszaiok egyike, a kínai boróka simpaku nevű változata igazi ritkaság, amely legalább négyszáz éves, és egymagában több mint 10 millió jent (25 millió forintot) érhet.

A házaspár ötezer négyzetméteres kertjében közel háromezer bonszait nevel. A betörés után több kertész és bonszaigyűjtő is kifejezte együttérzését. „Megbocsáthatatlan. Ezek a tolvajok nem tudják, mit jelent ellopni egy bonszait, hát még hetet!” – írta egyikük.

A bonszainevelés évszázados keleti hagyomány. Egy család vagy közösség nemzedékeken át nevelget egy-egy fát. Japánban ez az ember és természet harmóniáját szimbolizálja, a bonszaiművészet mestereire nagy megbecsüléssel tekintenek. A törpefák nyugaton is kelendőek: egy évtizede Japánból 4,5 milliárd jen (11,5 milliárd forint) értékű bonszaifát adtak el, tavaly viszont az export már elérte a 12 milliárd jenes (30,5 milliárd forint) forgalmat.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!