Sírógörcsöt kapott az elhunyt fiú édesanyja M. Richárd kiengedése miatt

Hírek

Oszd meg másokkal is

A bíró Budapest, valamint Pest megye területére a visszaeső M. Richárd bűnügyi felügyeletét rendelte el. A baleset áldozata, M. Dávid édesapja ezt mondta a 24.hu-nak a bírói döntésről:

„Remeg a gyomrom, nehéz most megszólalni

és bármi értelmeset is mondani. Felfoghatatlan, hogy ilyen megtörténhet azok után, hogy több mint hét év fegyházat kért rá az ügyész. A nejem is teljesen összetört. Mondtam neki, hogy ne sírjon, mert nem tudunk vele mit kezdeni, de hiába. Azóta sír, hogy elolvasta a hírt”

Molnár Józsefet az háborítja fel leginkább, hogy

Mohai Balázs/MTI

M. Richárdnak még nyomkövetőt sem kell viselnie,

így pedig korlátozás nélkül, szabadon mozoghat Budapest és Pest megye területén.

„Remélem, hogy nem a szíve fáj és csak meg akar pattanni az országból. Így legalább egy életen át üldözhetjük és tízszer akkora büntetést kap majd. Felfoghatatlan, hogy egy ilyen bűnözőről leveszik a nyomkövetőt. Honnan fogják tudni a hatóságok, hogy merre jár és villamossal utazik, vagy éppen megint kocsival száguldozik veszélyeztetve ezzel újabb ártatlan emberek életét?

Erre nincsenek szavak.”

Az ügyben eljáró nyomozási bíró egy ilyen orvosszakértői vélemény alapján döntött az enyhítésről:

A szakértői vélemény szerint „M. Richárd a szív bal kamrájából kiinduló főverőér szájadékában lévő billentyű elégtelen működésében szenved. Ezen kórállapot megoldása nyitott szívműtét keretében az aorta billentyű cseréje, műbillentyű beültetése.”

A szakértői vélemény szerint „M. Richárd jelenleg nincs az életét közvetlenül veszélyeztető állapotban, azonban a

betegségének progressziója az elkövetkező hónapokban felgyorsulhat,

és ezzel együtt potenciálisan az életét közvetlenül veszélyeztető, akár halálos kimenetelű szívritmus zavarok is jelentkezhetnek.”

Az M. Richárd képviseletét ellátó ügyvédi iroda közleménye szerint amennyiben a tervezett szívműtét a következő hónapokban nem történik meg „a vádlott maradandó szívizom károsodást fog szenvedni, illetve lehetséges közvetlen életveszélyes állapot kialakulása is.” A szakértői vélemény szerint M. Richárd jelenleg képes személyesen megjelenni a tárgyaláson, azonban az ezzel járó

„fokozott pszichés megterhelés hirtelen állapotromláshoz vezethet”

. A szakértő véleménye szerint a fent írt műtétet az elkövetkező néhány hónapon belül el kell végezni.

A bíróság vizsgálta a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásának lehetőségét is a magatartási szabályok megtartásának biztosítására, azonban a rá váró műtétet előkészítő műszeres orvosi vizsgálatok, valamint maga a műtét miatt ennek alkalmazását körülményesnek ítélte meg, ezért azt mellőzte. 

A végzés nem jogerős.

A Dózsa György úti tragédia 2017 májusában történt. M. Richárd hatalmas (135-140 km/h) sebességgel csapódott Mercedesével egy balra kanyarodó Citroenbe. A kanyarodni akaró autó a hatalmas becsapódástól többször is megpördült, majd berepült a buszmegállóba.

A férfi kábítószert fogyasztott,

de ez a vezetési képességére nem volt hatással a szakértők szerint.

A citroenes férfi szabálytalanul, kis ívben bekanyarodott a szemből, eltúlzott sebességgel érkező vádlott elé úgy, hogy nem adta meg neki az elsőbbséget. A kanyarodó gépkocsiban két személy utazott a sofőrön kívül.

A két kocsi olyan erővel ütközött össze, hogy mindkét jármű felsodródott a járdára és elütött három gyalogost. A balesetben a kanyarodó jármű egyik utasa olyan erővel zuhant ki az autóból, hogy sérülései miatt a helyszínen életét vesztette. A másik utas a kórházi kezelés során hunyt el, a három gyalogos pedig könnyebben sérült. A kanyarodó gépkocsi 47 éves sofőrje életveszélyes, míg M. Richárd könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az ügyész a január 25-i előkészítő ülésen 

7 év 2 hónap börtönt kért M. Richárdra.

 A Dózsa György úti balesetben érintett másik sofőrre, N. Józsefre két év fogházat kért, három év próbaidőre felfüggesztve.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!