Ide költöztetnék a fóti gyermekváros mozgássérült fiataljait

Hírek

Oszd meg másokkal is

Mint arról beszámoltunk, az év első felében bezár és elköltözik a fóti gyermekközpont. A fóti Károlyi István Gyermekközpontban gondozott gyerekeket a tervek szerint négy településen, Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik el.

A Népszava most azt írja, hogy a gyerekek egy részét a budai hegyekben található Hűvösvölgyi Gyermekotthonba költöztetnék. Várhatóan a különleges igényű gyerekek kerülnének a Bolyai Gyermekotthoni Központ részegységeként működő hűvösvölgyi otthonba.

Olyan gyerekekről van szó, akiknek mozgásszervi problémáik is vannak, többségük csak kerekesszékkel tud közlekedni. A hegyes-völgyes környezet mellett az is gondot okozhat, hogy a hűvösvölgyi intézmény még nincs teljesen akadálymentesítve.

A kormány egyik érve a fóti gyermekváros bezárása mellett, hogy fel akarják számolni a nagy, tömegszerű intézményeket. A lap szerint viszont Fóton szó sincs tömegszerűségről. Jelenleg 62 gyermeket látnak el a kastélyparkban kialakított lakóotthonokban.

Közülük 32 speciális-, 24 különleges szükségletű, további 6 gondozott pedig kísérő nélküli menekült gyermek. Ehhez képest a hűvösvölgyi intézmény 78 férőhelyes, és nincs annyi különálló kis épület sem, mint Fóton.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma annyit közölt: zajlanak a fejlesztések azokban az otthonokban, ahova a fóti gyerekeket költöztetnék.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!