Idén március 20-án lesz a tavaszi nap-éj egyenlőség

Hírek

Oszd meg másokkal is

A nap-éj egyenlőség egy csillagászati esemény, amely akkor következik be, ha a Föld egyenlítőjének síkja áthalad a Nap középpontján. Ez évente kétszer fordul elő: tavasszal (március 20–21.) és ősszel (szeptember 22–23.). Ezek az időpontok jelzik egyúttal a csillagászati tavasz és ősz megérkezését is.

Meteorológia vagy csillagászat?

Több mint fél hónap van a kétfajta meghatározás között. Míg március 1-től számítjuk a meteorológiai tavaszt, valójában ritkán érezhetjük határozottan az évszakváltást ettől az időponttól. A nappali hőmérséklet csak lassan kúszik felfelé március első felében. Sőt nem ritka a hideg visszatérte s a havazás sem március 15-e körül.

2019-ben tehát március 20-án 21:58-kor köszönt be a csillagászati tavasz, ekkor a Nap az egyenlítő felett delel. Mindez persze a Föld északi féltekéjére és a közép-európai időzónára vonatkozik, hiszen a déli oldalon ez a csillagászati ősz kezdetét jelenti.

És amit a tavasz elhoz

A kárpát-medencei népi kultúrkörben a tavaszi nap-éj egyenlőség, március 21. (vagy 20.) az új élet kezdetét is jelenti. A kikelet, a virágzás, a természet ébredésének napja. Kezdődhetnek a tavaszi munkák a földeken és a kiskertekben is. Az ősszel elvetett magok most kezdenek kibújni. Kíváncsian várjuk, hogy idén ki hozza a meleg időt, Sándor (március 18.), József (március 19.) vagy Benedek (március 21.)?

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!