Nem engedték fel a repülőre a miskolci roma házaspárt

Hírek

Oszd meg másokkal is

Nem engedték felszállni a repülőre azt a miskolci roma házaspárt, akik Kanadában élő rokonukat akarták meglátogatni április elején.

Bár a papírjaik rendben voltak, a légitársaság megbízottja kiemelte őket a sorból, mert azt gyanította, nem nyaralni, hanem letelepedni utaznának. A házaspár szerint a származásuk miatt nem szállhattak fel a repülőre – számolt be az RTL Klub Híradója.

Pár éve tucatnyi hasonló eset történt. A nemzetiségi jogokért felelős ombudsman-helyettes szerint az légitársaságok előzetes ellenőrzési gyakorlata diszkriminatív. Aggályos a kikérdezés ténye és módja, valamint az, hogy nem tájékoztatták őket a jogorvoslati lehetőségekről.

A légitársaságok csak akkor tarthatják vissza az utasokat, ha nincsenek rendben a papírjaik. A cégeknek viszont az az érdekük, hogy kiszűrjék azokat, akiket a kanadai reptéren visszafordítanának a hatóságok. Ilyenkor ugyanis a légitársaságnak saját költségén kell visszahoznia az utasokat, és még büntetést is kap.

Egy utasjogi képviselő szerint rendszerszintű problémáról van szó. A légitársaságok ugyanis hatóságként lépnek fel jogtalanul.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!