Notre Dame-tűz: ennyi maradt a székesegyházból, bejelentették az újjáépítést

Hírek

Oszd meg másokkal is

Sikerült megmenteni a párizsi Notre Dame székesegyház kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól. A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében a kora esti órákban keletkezett a tűz hétfőn. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak.

A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett. A székesegyház nyugati részében álló két tornyot is sikerült megmenteni, de a tetőszerkezet kétharmada elpusztult. Egy tűzoltó súlyosan megsérült a mentés során. 

André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője korábban elmondta, hogy a kegytárgyak biztonságban vannak a sekrestyében lévő kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Kedd reggel így nézett ki a Notre Dame a tűz után:

A párizsi ügyészség időközben bejelentette: egyelőre balesetként kezelik a keletkezett tüzet. A vádhatóság korábban kizárta a gyújtogatást, illetve egy esetleges terrorcselekményt.

Emmanuel Macron francia elnök valódi tragédiának nevezte a tüzet, és nem sokkal éjfél előtt jelentette be a Notre Dame előtti téren: újjáépítik a székesegyházat.

A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma. A Notre Dame ég, és tudom, milyen fájdalmat érez sok francia. Ma éjjel azonban a reményről is szeretnék beszélni. (…) Legyünk büszkék, mert mi építettük ezt a székesegyházat több mint 800 évvel ezelőtt, megépítettük és évszázadokon át bővítettük és szépítettük.Ünnepélyesen fogadom ma éjjel: együtt újjá fogjuk építeni.

Macron köszönetet mondott a tűzoltóknak, és közölte azt is, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is.

(Nyitókép: MTI/EPA/Julien De Rosa)

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!