Diana hasonmásától a gyászoló nővérig: így élnek Diana hercegnő rokonai

Hírek

Oszd meg másokkal is

Ma 58 éve született Diana hercegnő, aki 1997 augusztusában autóbalesetben vesztette életét. Ma már négy unoka nagymamája lenne, és vélhetően jól kijönne a két menyével, Katalinnal és Meghannel is. Az élet azonban más sorsot szánt neki, fájón fiatalon kellett távoznia. Azt tudjuk, hogy gyerekei és unokái élete hogyan alakult, de vajon hogyan élnek most Diana rokonai? Mennyire tartják a kapcsolatot a királyi családdal? Enyhültek-e már a 22 éve még oly fájó sebek?

Diana szülei

Diana édesanyja, Frances Burke Roche élete legalább olyan tragikusan alakult, mint a lányáé.  Alig volt tizennyolc éves, amikor kimondta az igent Edward John Spencernek. Öt gyerekük született, ám egyikük, John, alig néhány órával azután, hogy a világra jött, elhunyt. Frances és Edward házassága tizenkét évvel az esküvő után teljesen tönkrement, és mire Diana nyolcéves lett, a szülők elváltak. Frances ezután újraházasodott, ám tíz évvel később ez a kapcsolat is véget ért, amikor a férfi félrelépett egy fiatalabb nővel. A pletykák szerint az asszony már ekkor rákapott az italra, amit egy 1996-os ittas vezetés is alátámaszt. Problémái csak még komolyabbá váltak, miután 1997-ben autóbalesetben elveszítette Dianát. Egészségi állapota az ezt követő években rohamos romlott. Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, majd 2004-ben, hosszan tartó betegség után elhunyt. Vilmos és Harry herceg természetesen ott voltak a temetésen, Vilmos pedig fel is olvasott a búcsúztatón.

Diana édesapja, Edward John Spencer, miután elvált Francestől, ismét megházasodott, ám újabb gyermeke neki sem született. A férfi 1992-ben került egy londoni kórházba, ahol tüdőgyulladással kezelték. Diana akkoriban épp egy ausztráliai utazásra készült a fiaival, azonban még az indulása előtti napon meglátogatta apját az intézetben. A hercegnő és a hercegek elutaztak, ám néhány nappal később a gróf a kórházban elhunyt.

Lord Spencer, Diana édesapja és mostohaanyja, Lady Spencer (Fotó: Keystone/Getty Images)

Diana testvérei

Ahogyan azt korábban említettük, a Spencer szülőknek öt gyerekük született. Diana négy testvéréből azonban csak hárman élték meg a felnőttkort, mivel az 1960-ban született John még csecsemő volt, amikor meghalt.

Sarah

Sarah Spencer (jobbra) lánya, Emily McCorquodale esküvőjén (Fotó: Indigo/Getty Images)

A legidősebb Spencer gyermek a most 64 éves Lady Sarah McCorquod, aki – hasonlóan húgához – étkezési zavarokkal küzdött a húszas éveiben. Miután 1980-ban férjhez ment, egészségi állapota is javult, élete rendeződött. Három gyereke született, a legfiatalabb, Celia pedig 2018-ban azzal került be a hírekbe, hogy azt a tiarát viselte az esküvőjén, amely néhai nagynénje, Diana hercegnő fejét ékesítette, amikor hozzáment Károly herceghez. A történet különlegességét talán nem is ez adja, hanem az, hogy Sarah és Károly herceg néhány hétig randizgatott egymással, majd a nő bemutatta a trónörökösnek Dianát, és a többi már történelem. Vagyis anno Sarah viselhette volna a tiarát, amelyet a lánya kapott kölcsön.

Amikor Diana meghalt, holttestét Károly, Sarah és a harmadik Spencer lány, Jane együtt hozta haza repülővel. Sarah 2011-ben jelen volt Vilmos és Katalin esküvőjén, ahogyan tavaly májusban Harry és Meghan ceremóniáján is részt vett.  2013-ban Sarah egy családi megemlékezést szervezett otthonában Diana halálának 16. évfordulójára, ahol unokaöccsei és Katalin is jelen volt.

Jane

Lady Jane Fellowes (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Lady Jane Fellowes a Spencer házaspár második gyermekeként jött a világra. A most 62 éves asszonynak szintén három gyermeke született: legidősebb lánya, Laura lett a keresztanyja Sarolta hercegnőnek. Ebből is leszűrhető, hogy az unokatestvérek szoros kapcsolatot ápolnak. Jane és férje sokáig éltek a Kensington-palota egyik épületében, Diana szomszédságában. Bár voltak olyan szóbeszédek, melyek szerint Jane és Diana kapcsolata közel sem volt annyira idilli, ahogyan azt láttatni szerették volna, ezek vélhetőleg csak rosszindulatú pletykák voltak. Jane is hivatalos volt Diana fiainak esküvőjére, mi több, Harry herceg felkérte, hogy olvasson fel a ceremónián. Az asszony egy olyan részt választott a Bibliából, mely az örökkévaló szeretet erejéről, a szerelem örökkévalóságának még a halál után is átjáró erejéről szól. Lady Jane a húga halála óta visszavonultan él a férjével. Boldog nagymama, aki igyekszik ápolni Diana emlékét.

Charles

Charles Spencer és Karen Spencer Harry és Meghan esküvőjén (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

Diana testvérei közül vélhetőleg egyetlen öccse, Charles Edward Spencer a leghíresebb, de tett is azért, hogy az legyen. Igazi nyughatatlan lélek, aki eddig háromszor házasodott, és ezekből a kapcsolatokból összesen hét gyermeke született. A korábban a médiában dolgozó férfi ráadásul támadásba lendült a királyi család ellen, amikor nővére, Diana elhunyt. Már a temetésen olyan beszédet mondott (hát még később az interjúkban!), amitől emelgették a szemöldöküket a királyi család tagjai. Spencer gróf beszédének a lényege az volt, hogy a koporsóban fekvő Dianának nem volt szüksége a frissen megfosztott királyi rangjára ahhoz, hogy varázslatos legyen, és Dodi Fayed oldalán végre a boldogság is rátalált. Kijelentette azt is, hogy hercegnőként a legbizarrabb életet élte, ami elképzelhető. Tulajdonképpen Charles folyamatos burkolt vádaskodásának volt köszönhető, hogy a Spencerek és Windsorok elhidegültek egymástól. Bár mindkét unokaöccse esküvőjén jelen volt, Vilmos és Katalin menyegzőjén például a Middleton család oldalára ültették. Charles Spencer vádaskodása és kissé álszent beszéde azonban 2017-ben már több embernél is kiverte a biztosítékot. Ekkor volt Diana hercegnő halálának a 20. évfordulója, melyre egy dokumentumfilm is elkészült, amelyben természetesen öccse s megszólalt.

„Bárcsak megvédhettem volna Dianát. Dühös voltam, amikor megtudtam, hogy meghalt. Azért kellett meghalnia, mert egy részeg sofőr összevissza száguldozott – és még az élősködő paparazzók elől is menekülniük kellett. Gyakran megkérdeztem magamtól, hogy mit tehettem volna. Istenem, bárcsak megvédhettem volna! Szörnyű érzés volt megtudni, hogy így halt meg. Pedig én mindig igyekeztem védelmezni a húgomat” – mondta a videóban.

Nem sokkal a premier után a Twitteren reagált Charles Spencer szavaira a hercegnő néhai séfje, bizonyos Darren McGrady. „Hánynom kell tőled. Hol voltál, amikor szüksége volt rád?  Nem fogok csendben ülni és hagyni, hogy Charles Spencer meghamisítsa a történteket. Nem voltál mellette!” – írta ki. De nem ő volt az egyetlen, aki csendre intette a folyton botrányokról gondoskodó Spencert. II. Erzsébet egykori sajtótitkára például ezt mondta: „Charles Spencer elfelejti, hogy sokan ott voltunk, amikor ő teljesen hátat fordított Dianának.”

Azóta pedig napvilágot látott egy levélváltás is, amely Diana és Charles Spencer között zajlott. A válása után Diana segítséget és védelmet kért öccsétől. Szeretett volna néhány hétig nála lakni, a családi birtokon meghúzni magát. Ám a férfi kerek perec kijelentette, hogy már nem részei egymás életének, és nem tud szállást adni a hercegnőnek, mert nem akar rendőröket és fotósokat a háza körül, ezzel is megzavarni a neje és a gyerekei nyugalmát.

A leghíresebb unokahúga és unokaöccse

Kitty

Lady Kitty Spencer (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Lady Kitty Spencer, Charles Spencer lánya és egyben Diana után a második leghíresebb nő a Spencer családban. Kitty ugyanis befutott modell lett, és olyan világmárkáknak dolgozik, mint például a BVLGARI vagy a Dolce & Gabbana. 2017-bem és 2018-ban is végigvonult a kifutón a milánói divathéten. Olyan magazinok címlapján szerepelt, mint az Elle, a Marie Claire vagy a Harper’s Bazaar. Többször segített Elton John AIDS-alapítványának adományt gyűjteni, de a Save The Children nevű, 100 éves szervezet segítője is. A Kittyről készült fotók azonban nemcsak ezért lettek híresek, vagy mert mert neves divatmagazinokban szerepelt, sokkal inkább Meghan Markle és Harry herceg esküvője óta kap figyelmet. Erről ő maga csak annyit mondott, hogy kellemetlenül érintette, mert nem volt felkészülve arra, ami ezek után következett. 

„Határozottan váratlan volt. Az Instagram-követőim száma félmillióra ugrott egy éjszaka alatt. Azt hittem, hogy valakivel elcseréltem a telefonomat, amikor másnap reggel felébredtem, és ránéztem a kijelzőre. Le kellett állítanom az értesítéseket, mert olyan hamar lemerült a telefonom…”

Kitty meglehetősen jó kapcsolatot ápol Meghan hercegnével, aki a New Yorkban rendezett babavárójára is meghívta a kedves rokont. Ott készültek az első képek Kitty párjáról: a 60 éves Michael Lewis üzletember tulajdonában van a dél-afrikai divatcég, a Foschini, és többek között alapítója a ProChon Biotechnek. Az elvált férfinek három felnőtt gyermeke van. Az üzletember vagyonát 80 millió fontra, azaz körülbelül  30 milliárd forintra becsülik.

Harry és Meghan esküvőjén (Fotó: Profimedia, Avalon Editorial)

Kitty rajongótábora ma is hatalmas, és annak ellenére, hogy sokan csak Harry herceg és Vilmos herceg miatt keresik és követték be a közösségi oldalán, a modell sosem vitatja meg sem a saját, sem az unokatestvérei magánéletét. Ahogy mondja, tiszteletben tartja a kapcsolatukat, és nem pletykálna róluk még a közeli barátainak sem. 

Bár büszke a családjára, Kittyt nem érinti túl jól, hogy ilyen sokszor Diana hasonmásaként emlegetik, pedig megtisztelőnek tartja, amikor nemcsak a külseje miatt, hanem a jótékonysági munkáiért is a néhai nagynénjéhez hasonlítják. 

 

Louis

Eliza Spencer, Louis Spencer, Victoria Lockwood és Kitty Spencer (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Kitty öccse, a 25 éves Louis Spencer, Althorp algrófja szintén a híresebb Spencer-rokonokhoz tartozik. Ő is Charles gyermeke, és apja halála után a grófi rang örököse is lesz. A fiatalemberre nehéz nem használni az őrülten jóképű jelzőt, amit a brit média meg is lovagolt. Sorra jelentek meg róla a cikkek, miután tiszteletét tette Meghan és Harry esküvőjén tavaly májusban. A Marie Claire februári cikke szerint Louis bizony facér. Bár nem posztol sokat, de vezet saját Instagram-fiókot, amelyet egyébként Vajna Tímea is követ. Skóciában diplomázott le, szeret utazni, ellenben nagyon utálja a médiafelhajtást.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!