Egy rab szerint letöltötte életfogytiglani büntetését, mert leállt a szíve

Hírek

Oszd meg másokkal is

Iowában egy gyilkos azt állította, hogy letöltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve, és meghalt, ezért most szabadlábra kell helyezni őt – jelentette pénteken az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a Des Moines Register című helyi lap nyomán.

A ma 66 éves Benjamin Schreibert egy 1996-ban elkövetett halálos késelésért ítélték tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre. Négy évvel ezelőtt azonban a férfi egy vesekő miatt szepszist kapott, és leállt a szíve. Azonnal kórházba szállították, és sikerült az újraélesztése.

Ügyvédje bírósághoz fordult, s azzal érvelt védence szabadon bocsátása mellett, hogy mivel Schreiber a klinikai halál állapotában volt, meghalt, következésképpen le is töltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését. „Bebörtönzése tehát jogellenes, és azonnal szabadlábra kell helyezni” – fogalmazott beadványában az ügyvéd.

Egy alsóbb fokú bíróság már elutasította a kérvényt. Az iowai fellebbviteli bíróság ezt a döntést hagyta helyben pénteken. A háromtagú bíróság eredetinek, de nem elég meggyőzőnek tartotta az elítélt és ügyvédje beadványát.

Amanda Potterfield bírónő azzal érvelt: Schreiber „vagy életben van, és akkor börtönben kell maradnia, vagy halott, de akkor a beadvány nem valódi”. Hiszen Benjamin Schreiber nem lehet halott, ha képes volt aláírni a beadvány jogi dokumentumait – magyarázta a bírónő.

A The New York Times című lap megjegyezte: Schreiber esete különös, de nem egyedi. A két New York-i rendőr meggyilkolásáért életfogytiglanra ítélt Jerry Rosenberg 1988-ban szintén azzal az érveléssel próbált szabadulni az életfogytig tartó börtönbüntetésből, hogy beteg volt, és egyszer leállt a szíve. A bíróság akkor is elutasító döntést hozott, mondván: Rosenberg jogilag nem halt meg, erről tanúskodik jelenléte a tárgyalóteremben.

(MTI)

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!