Náthás a babád és nem tudod, hogyan segíthetnél? Ezt teheted, hogy könnyebben kapjon levegőt!

Hírek

Oszd meg másokkal is

Ha náthásak vagyunk, és nem szelel az orrunk, egy-két fújás az orrspray-ből, és máris ki tudjuk fújni az orrunkat, kapunk levegőt. De mi a helyezt akkor, ha a babánk még olyan kicsi, hogy az orrfújás nem opció?

Megfelelő hőmérsékletű szoba és friss levegő

Mindenekelőtt fontos, hogy a lehető legnyugodtabb környezetet biztosítsuk a számára, ne fűtsük túl a szobát: az ideális hőmérséklet a 21-23 fok. Jó, ha tudod: sokszor nem a kinti hideg levegő, hanem a fűtési szezon túlságosan meleg és száraz levegője miatt náthásodnak be a babák, mivel ilyenkor kiszárad és sérülékennyé válik az orrnyálkahártya. Éppen ezért ne hagyd kiszáradni a levegőt, párologtass! A legegyszerűbb, ha egy vízzel teli kerámia tálat teszel a radiátorra, konvektorra, ha pedig padlófűtés van, akkor szerezz be egy párologtató készüléket. A vízbe csepegtethetsz 3-5 csepp levendula, eukaliptusz vagy citrom olajat, de a mentát kerüld, mert irritálhatja a babák érzékeny nyálkahártyáját!

 Emellett fontos a szellőztetés is, arra azonban figyeljünk, hogy a kinti hideg levegő ne érje közvetlen a babát: amikor szellőztetünk a szobájában, vigyük ki, vagy takarjuk be jobban. Sokat tehetünk a megelőzésért, ha rendszeresen sétálunk egyet a babánkkal a friss levegőn – a nyirkos, párás időt kivéve!

Orrtisztítás helyesen

Mivel a babáknak még nem tudjuk kifújni az orrát, így érdemes egy orrszívót beszerezned, amit bármelyik patikában megkaphatsz. Így ki tudod tisztítani az orrjáratokat, de arra is ügyelj, hogy rendszeresen töröld le az orrkagylóra száradt váladékot egy puha, nedves textillel. Ezután jöhet az orrspray, azonban nem mindegy, hogy milyen: fontos, hogy ne tartalmazzon agresszív hatóanyagokat, helyette használj tengervizes, ásványi sókban, nyomelemekben gazdag változatot, ami nem okoz függőséget.

Ma már létezik olyan tengervizes orrspray, ami már 15 napos kortól alkalmazható: fordítsd enyhén hátra, oldalra a babád fejét, az egyik tenyeredet tartasd a homlokán, majd fújd be először az egyik – majd miután átbillentetted a fejét a másik oldalra -, a másik orrlyukán a spray-t. A tengervizes orrspray azért is jó választás, mert nem csupán a váladékot távolítja el, hanem az orrnyálkahártya regenerációjában is segít, és a sós oldat csökkenti a gyulladást is. Használat után mindig töröld le, mosd le a fúvókát! Arra azonban figyelj, hogy ha az orrváladék nem híg és átlátszó, hanem sűrű, sárgás színezetű, akkor feltétlen fordulj orvoshoz, mert jó eséllyel baktérium okozta fertőzéssel van dolgotok!

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!