Példátlan méretű tűzvész pusztít Ausztráliában, koalák százai vesztek oda

Hírek

Oszd meg másokkal is

Rengeteg helyen bozóttűz pusztít Ausztrália Új-Dél-Wales államában, a hatóságok beszámolói szerint a katasztrófa eddig sosem látott méreteket öltött. Pénteken már 90 helyről jelentettek bozóttüzet, a szél és a hőség pedig tovább rontja a helyzetet – írja a BBC.

Több helyen az emberek a házaikban rekedtek a tűz miatt, és a mentőalakulatok sem tudják megközelíteni őket. A helyi tűzoltóság vezetője, Shane Fitzsimmons azt mondta, sosem láttak ehhez hasonló vészhelyzetet, és hiába vesz részt több mint ezer tűzoltó és 70 légi jármű a mentésben, nem tudnak mindenkihez eljutni.

Tűzoltó küzd a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales állambeli Woodford település közelében 2019. november 8-án (Fotó: MTI / EPA / AAP / Dan Himbrechts)

Az MTI a helyi hatóságokra hivatkozva azt írja, legkevesebb két újabb halálos áldozata van Ausztrália keleti részén a bozóttüzeknek. A környéken több mint száz lakóház égett le, és hét embert eltűntként tartanak nyilván.

Új-Dél-Walesben szombat reggel 72 bozóttűz volt aktív, ezek közül 18-at egyelőre nem tudtak megfékezni, és hat veszélyeztet lakott területet. A Sydneytől 330 kilométerre északra lévő Bobin kisváros megsemmisült a helyiek beszámolója szerint.

Az államban több százezer hektárnyi terület égett le. A tüzekben 35-40 ember sérült meg, közöttük 19 tűzoltó.

A bozóttüzek az állatokat, köztük a koalákat is veszélyeztetik. Múlt héten az egyik koalarezervátumon söpörtek végig a lángok, és a szakemberek attól tartanak, hogy több száz állat elpusztult. Egy másik területen pedig félő, hogy a koalák fele odaveszett a tűzben.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!