73 éve robbant az amerikaiak ötödik atombombája, de hatása ma is mérhető

Tech

Oszd meg másokkal is

Jogos a kérdés, miért éppen Bikini-atollt választották a robbantás helyszínéül? Nos elsődlegesen érintetlensége, illetve a szárazföldtől való kellő távolsága miatt. Bob Hope, a kor egyik komikusa keserédes humorral reagált a helyválasztásra:

Alighogy elcsitult a háború, de amint rátaláltunk a Föld egyetlen pontjára, amit valamilyen csoda folytán érintetlenül hagyott, odamegyünk, és porig romboljuk.

A Crossroad-hadművelet során két bomba robbant; egyiküket Helen névre keresztelték, robbanóereje pedig huszonegy kilotonnás volt, és huszonhét méterrel az óceán vízszintje alatt robbantották fel. A detonáció kétmillió tonna vizet, üledéket és tengeri élőlényt repített az égbe.

A kutatás vezetője, Art Trembanis abban a hiszemben volt, hogy hiába a hatalmas robbanás, az akkor keletkezett krátert ma már bizonyára ismét üledék fedi. Tévedett, ugyanis a nyolcszáz méter átmérőjű, tíz méter mély mélyedés még mindig pontosan kivehető a tengerfenéken, az elsüllyedt hajók roncsaival egyetemben.

A területre történő belépés a hidegháború végéig tilos volt, így addig átfogó kutatás sem készült az egykori atomrobbantás helyszínén. Trembanis és csapata most viszont az egész térséget végigszkennelték; a felvételeken a kráter szakadozott szerkezetűnek tűnik, mintha körkörös alakzatban virágszirmok borítanák. Mindez akkor alakulhatott ki, amikor az anyag először a levegőbe repült, majd visszahullott, és leülepedett a fenékre.

A hajók között amerikai, japán és német szolgálatból kivont járművek is akadtak, ezeket pedig úgy helyezték el a tengeren, mintha éppen összecsapásra készülnének. Az életszerűség kedvéért ráadásul dugig voltak üzemanyaggal és lőszerrel. A kutatók hozzátették, hogy még csak rá sem kellett nézniük a szonárképekre, hogy megleljék a hajóroncsokat, mivel a belőlük szivárgó gázolaj szaga az egész környéket elárasztotta. Éppen ezért a roncsok még évszázadokig szennyezhetik az óceánt.

(Fotó: Pixabay)

[keretes_doboz_szeles cim=”Elindult a Rakéta, a Player jövőmagazinja!”]

November elején startolt el új magazinunk, a Raketa.hu, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire.

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okos otthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót.

Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

[/keretes_doboz_szeles]

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!