Agyi stimulációval ébresztenék fel a kómás betegeket

Hírek

Oszd meg másokkal is

A Wisconsini Egyetem madisoni szárnyának kutatói szerdán a Neuron nevű folyóiratban tették közzé tanulmányukat, amely szerint egy, a talamuszban található, mindössze néhány milliméteres zóna stimulálásával sikerült majmokat felébreszteni a kómából egy kísérlet során, írja a OneZone nyomán a Qubit. 

Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

A kísérlet során a makákók agyába elektródákat ültettek, majd éber, alvó és altatott állapotban is figyelték az agyi aktivitásukat, így szűkítették le a tudatossággal kapcsolatba hozható lehetséges régiókat, amíg eljutottak a „központi laterális talamusz” nevű, 1-1,5 × 3-4 milliméteres területig. Ezután a mély agyi stimuláció módszerével juttattak elektromos jeleket az altatott majmok agyának ebbe a régiójába. „Az állatok a stimuláció kezdetétől számítva körülbelül két másodpercen belül kinyitották a szemeiket, és tudatos mozgásokat végeztek” – idézi a lap Yuri Saalmann-t, a Wisconsini Egyetem pszichológiaprofesszorát, a tanulmány vezető szerzőjét. A majmok azoban azonnal visszaestek az eszméletlen állapotba, amint megszüntették a stimulációt.

A talamusz ingerlésével már korábban is próbálkoztak kómás betegeken, de ezeket a kísérletek nem mindenkinél jártak sikerrel, ugyanis nem mérték be a pontos régiót. 

A mostani kísérlet 100 hertzes frekvenciát használ, vagyis a tudósok a központi laterális talamusz idegsejtjeinek éber állapotbeli működését igyekeznek lemásolni. Az embereken végzett klinikai vizsgálatokra néhány éven belül kerülhet sor.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!