Már megint nem lehet kapni a fontos babavitamint

Hírek

Oszd meg másokkal is

Megint K-vitamin-hiány van az országban. Két év alatt harmadjára fogyott el a patikákból a szájon át adható Konakion-injekció – írja az Infostart.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta: a készítmény gyártója nem képes folyamatos ellátást biztosítani, emiatt pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sem tud annyi beszerezni a szájon át beadható babavitaminból, ami elegendő lenne a magyar lakosság számára. Helyettesítő készítményről pedig nincs tudomásuk.

baba vitamin

(Illusztráció: Getty Images)

A szakember hangsúlyozta, hogy a kórházból hazaérkezett babáknak fontos megkapniuk legalább az első hét, majd pedig az egy hónap utáni adagot, ugyanis a veleszületett K-vitaminhiány életveszélyes vérzékenységhez, súlyos állapotokhoz, sőt, akár halálhoz is vezethetnek.

A szülők, orvosok és védőnők jelenleg egymástól „söprik össze” a megmaradt készleteket, ami Póta György szerint nem kockázatos. Azoknál a babáknál, akiket nem kizárólag anyatejjel táplálnak, hanem valamilyen tápszert is kapnak, felesleges a Konakion-injekció, ám a szakember hozzátette, hogy súlyos hoba volna, ha valaki csak a K-vitamin pótlása miatt állítaná át tápszerre a gyermekét.

Az OGYÉI az InfoRádió érdeklődésére közölte: a kórházakból eddig sem hiányzott a Konakion, hamarosan pedig a patikákban is újra elérhető lesz.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!