Olyan sokba kerül a Sony-nak a PlayStation 5, hogy a jelek szerint az első hónapokban veszteséggel fogja értékesíteni

Tech

Oszd meg másokkal is

A főkép csak illusztráció, hiszen a PlayStation 5-öt még nem mutatta be a japán gyártó. A leleplezést mindenki februárra várja, hiszen a Sony hagyományosan ebben a hónapban szokta megmutatni az ünnepekre időzített új trónkövetelőt. Eddig az volt a szokás, hogy a premierrel egy időben a konzol árát is nyilvánosságra hozzák, de iparági pletykák szerint idén ez másként lesz, a japánok ugyanis mindenképpen meg akarják várni, hogy a Microsoft milyen áron dobja piacra a saját új generációs konzolját, az Xbox Series X-et, hogy egy kicsit alá lőhessenek árban.

Ez azért fontos, mert a negyedik konzolgenerációt a PlayStation magabiztosan vitte, és a Sony be akarja biztosítani, hogy a piacvezető szerep a következő évekre is megmaradjon. Egy ilyen árérzékeny piacon nagyon nem mindegy, hogy mennyibe kerül egy-egy újdonság, és mivel a PlayStation 4 Pro még mindig életképes alternatíva, az ötös masina árával nemigen lehet elszállni.

És itt jön a gond. Egy PS4 legyártása ugyanis anno egészen pontosan 381 dollárba került, így a 399 dolláros eladási árral még épp sikerült minimális nyereséggel, vagy inkább (a marketingköltségeket és a szállítást is beleszámolva) nullszaldóval továbbadni a gépet. Most ez nem fog menni, a PS5 gyártása ugyanis darabonként 450 dollárba kerül, vagyis ahhoz, hogy a Sony ne veszítsen vele pénzt, legalább 470 dollárért kellene kínálnia a gépet, ez pedig egészen biztosan nem fog menni, ha az a cél, hogy a felhasználók minél hamarabb az új generációra váltsanak.

Márpedig a Sony bevallottan erre játszik.

A gyártási költségek egyébként a gépbe szerelt memória miatt szálltak el, hiszen a szükséges hardvert úgy szívja fel a mobilpiac, mintha nem lenne holnap.

Az egyébként nem újdonság, hogy egy gyártó minimális haszonnal értékesít egy új platformot, hiszen a befektetés hosszabb távon térül meg, amikor a felhasználók elkezdenek játékokat és egyéb kiegészítőket vásárolni. A Sony számára egyébként még mindig ott a remény, hogy a Microsoft vastagon fogó tollal árazza be a saját masináját, mely esetben úgy tudna az Xbox Series X ára alá menni, hogy minimalizálni tudná a PS5 gyártása miatti veszteséget.

(via)

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!