Teljesen máshogy alakult ki a Naprendszer, mint eddig hitték a szakértők

Tech

Oszd meg másokkal is

Az uralkodó nézet szerint nagy erejű összeütközésekből alakult anyaghalmazok formálódtak a mai bolygókká, ám egy távoli kis égitest adatainak* elemzése alapján asztrológusok megállapították, hogy a Naprendszer bolygóinak kialakulását nem így történhetett.

[keretes_doboz_szeles cim=””]* A döntő adatok a Naprendszer legkülső, úgynevezett Kuiper-övének egy Arrokoth nevű égitestjéről származnak, amelyeket a NASA New Horizons elnevezésű űrszondája gyűjtötte, amikor egy évvel ezelőtt elrepült mellette.

Az objektum a Naptól több mint 6 milliárd kilométerre van, és annak az időnek az emlékét őrzi, amikor a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult.[/keretes_doboz_szeles]

A szakértők szerint az új eredmények egyértelmű bizonyítékai annak, hogy bolygókialakulás folyamata kevésbé volt katasztrófajellegű, a bolygók anyaga ennél békésebben állt össze:

„Az 1960-as évek végétől vált uralkodóvá a nagy erejű összeütközések elmélete, és nemrég merült fel egy másik teória a békés anyaghalmozódásról. Az első most megsemmisült, csak a második maradhatott állva. Ritkán fordul ez elő a bolygókutatásban, de most rendeztük a kérdést”

– mondta el a BBC-nek Alan Stern, a tanulmány vezető kutatója.

[keretes_doboz_szeles cim=””]A békés kialakulás elméletét 15 éve dolgozta ki Anders Johansen, a svéd Lundi Obszervatórium kutatója még PhD-hallgató korában. Az elmélet számítógépes szimulációk közben merült fel. Mint a BBC-nek elmondta, eleinte azt hitte, hibás volt a kódolás, vagy a számítást rontotta el.[/keretes_doboz_szeles]

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!