Szex járvány idején – Mit lehet és mit nem?

Hírek

Oszd meg másokkal is

A brit orvosok arra hívják fel a szigetország lakóit, hogy kerüljék a csókolózást. Az olaszoknál egyik este, egy tévéműsorban arra tértek ki, hogy együttlét alkalmával kerüljék a csókolózást, ahogyan az érintést is. Jelen pillanatban a magyar kormány azt kéri, hogy a baráti kézfogást, puszit, baráti ölelést mellőzük a koronavírus idejére, és tartsunk minimum egy, de inkább két méter távolságot egymástól. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is a minimum egy méteres távolság megtartását, továbbá biztonságos köszönésként az integetést, meghajlást, fejbiccentést ajánlja. A csókolózásra és a szexuális életre vonatkozó előírásokkal nem találkoztunk a WHO oldalán. De egyértelmű, hogy világszervezet hivatalos „utasítása” az egymástól való távolságtartás. Az élet ennek ellenére nem áll meg, párok, családtagok élnek együtt; illetőleg vannak, akik a hirtelen nyomasztóvá vált magány miatt kezdték el használni a randiappokat, annak ellenére, hogy most pont nem a legideálisabb az időpont alkalmi légyottokra.

Viszlát, tavaszi randik!

Tisztázzuk az elején, hogy teljesen más szituációról van szó, ha valakik együtt laknak, avagy sem.  „Ez most nem a randizgatások időszaka. Ne létesítsünk új kapcsolatokat. Egyáltalán ne! Itt szó van a friss ismeretségekről, az új barátságokról is, nemcsak szerelmi szituációkról! Kifejezetten nem tanácsos most intimebb helyzetbe kerülni egy idegennel” – mondja Dr . Szoboszlai Gábor háziorvos, a Parlament orvosa.

Ha véget ért a járvány, akkor majd lesz idő kezén fogva üldögélni a parkban; addigra meg, talán jobban megismerjük a leendő randipartner lelkét, ha mondjuk néhány hétig maradunk a chatelésnél. Egyszóval ez nem a csajozás, pasizás vagy épp egy új szerelem szárba szökésének korszaka, hiába is hirdeti azt a tavasz. A médiában egyébként eltérő véleményt is lehet olvasni erről. Anna Muldoon, amerikai orvos azt hirdeti, hogy lehet randizni, ha nem vagyunk betegek. „Nem szükséges cölibátusra kényszeríteni magunkat, és várni ezzel, míg vége a koronavírusnak, ugyanis így meg fogunk bolondulni” – írja. Szép gondolat, de két hónapba talán senki nem fog belebolondulni, és tekintettel arra, hogy a vírus akkor is fertőz, ha nincsenek tüneteink, nem kellene kísérletezni, és még több beteget adni a leterhelt egészségügynek világszerte.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Ha úgyis együtt éltek…

De mi a helyzet azokkal, akik egy lakásban élnek? Dr . Szoboszlai Gábor úgy fogalmazott viccesen, hogy ebben az esetben a „régi nyálcserét lehet folytatni”. A Guardian lap által megkérdezett szakértők úgy nyilatkoztak ebben a témában, hogy nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a vírus szexuális úton terjedne, ezért szeretkezni lehet. Csókolózás útján viszont terjed a vírus, ezért azt jobb kerülni. A doktor elmagyarázta, hogy a beteg közelsége már elég ahhoz, hogy megfertőződjünk, hiszen a koronavírus, a COVID-19, cseppfertőzéssel terjed. Vagyis tüsszentés, köhögés által a légáramlattal jutnak tovább a kórokozók. Tehát, akik együtt élnek, egy légtérben, azoknál úgymond „nem számít” az intim érintkezés, hiába az egy fokozottabb testnedv- vagy nyálcsere – a vírus makacssága miatt nem ez lesz a döntő szempont.

A háziorvos kihangsúlyozta, az lenne a legideálisabb, ha mindkét fél szeparálva lenne egymástól, viszont rámutatott arra is, hogy egy lakásban élőknél ennek nincs realitása; ahogyan annak sem, hogy ha az egyik megfog egy tárgyat, a másik ne érjen hozzá. „Akik egy lakásban tartózkodnak, azok állapotán nem fog semmit súlyosbítani a csókolózás és a szex sem. Ugyanis addigra már vagy megfertőzték egymást, vagy nem” – folytatja Dr. Szoboszlai Gábor. Mint megtudtuk, ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy egy pár mindkét tagja otthonról dolgozik, avagy az egyik otthon marad, a másiknak pedig muszáj dolgoznia menni, és a munkahelyről tér haza a nap végén. Ahogy belép a lakásba, onnantól kezdve gyakorlatilag fennáll a fertőzésveszély. A teljes kontaktmegszakítás, a minél erősebb elszigetelődés jelenti csupán a hatékony biztonságot a vírus ellen. 

Ha ez nincs meg, és egy pár, a házastársak egy fedél alatt laknak, akkor ajánlott is szexuális életet élni, ugyanis az csökkenti a szorongást, valamint pozitív hatással van a közérzetünkre.

Ha csak most kezdődött a kapcsolat

Sokan vannak, akik pont a vírus elterjedése előtt ismerkedtek meg, lettek szerelmesek, vagy az új év hozott számukra új párkapcsolatot. Vagy esetleg évek óta külön háztartásban élnek, de egy párt alkotnak. A fentiek alapján láthatjuk, hogy akik nem élnek együtt, nem költöztek össze, azok számára a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem járnának át egymáshoz, nem találkoznának, tehát itt is a teljes elszigetelődés javasolt. Találkozás esetén pedig, ahogy kormány mindenkire vonatkozó hivatalos felhívása kimondja minimum egy, de lehetőség szerint két méter távolságot kellene tartani egymástól. Vagyis ebbe „nem fér” bele, sem a puszi, sem egy apró simogatás. „Ha ez megtörténik, onnantól kezdve már fennáll a fertőzés veszélye: ha az egyik fertőzött, a másik is az lesz. Számukra a legtanácsosabb egészségügyi szempontból az, ha egy ideig távolságot tartanának és maradnak az online érintkezéseknél” – mondja az orvos.

A koronavírusról érthetően:

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!