Tisztifőorvos: aki maszkot visel, az használja rendeltetésszerűen!

Hírek

Oszd meg másokkal is

261 főre emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, de szerencsére újabb haláleset nem történt, és 28-an gyógyultan távoztak az intézményekből – ezzel kezdte az operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóját Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy egyre nagyobb a forgalom a kórházakban, sokan bemennek, akik azt gondolják magukról, hogy fertőzöttek. Müller Cecília még egyszer megkérte a lakosságot, hogy ne tegyék ezt, hanem hívják a háziorvost, ha úgy gondolják megfertőződhettek, és a háziorvos kikérdezést követően dönt a további teendőkről.

Ha valaki koronavírus-gyanús, akkor kiküldött mentők fognak mintát venni tőle, vagy ha súlyos tünetekkel kínlódik, akkor a mentők kórházba szállítják. A lényeg, hogy a beteg ne menjen sehova, hívjon segítséget.

Aki maszkot hord, csinálja rendesen!

Most a maszkok viseléséről is bővebben beszélt a tisztiorvos, mert sok hír kering e témában, és mint mi is megírtuk, az orvosszakmában is vitatéma a maszkviselés szükségessége. Müller Cecília elmondta: az egészségügyi dolgozók akiknek feltétlenül kell maszkot viselni. Ők tisztában vannak azzal, milyet és hogyan. Ez az ő védelmüket szolgálja.

Ha beteg visel egyszerű szájmaszkot, akkor a továbbfertőzés esélyét csökkenti (ezzel kapcsolatban fontos ábrát közölet a Magyar Orvosi Kamara Facebook-oldalán) De vannak más szituációk is, amikor jól jön a maszk: ha például beteget ápolunk otthon, illetve, ha személyesen biztonságérzetet nyújt, akkor használjuk, de hangsúlyozni kell, ez önmagában nem elégséges a járvány megállításához. Az összes higiénés szabály betartása mind szükséges a hatékony megelőzéshez.

Nagyon lényeges, hogy ha viszont valaki maszkot hord, azt tegye jól! Aki állandóan nyúlkál a maszkhoz, mert kényelmetlen, az könnyen a kezével kórokozót juttathat az arcára. A cseppfertőzés tovaterjedését akadályozzák meg az egyszerűbb maszkok is. Fontos, hogy amikor levesszük, gumikesztyűvel vegyük tegyük, amit utána dobjunk is ki.

Müller Cecília köszönetet mondott az egészségügyi dolgozók megfeszített munkájáért. “A harctéren az első vonalban ők állnak. Vigyáznunk kell rájuk, és nekik is vigyázniuk kell magukra. Ha ők a védőferszerelésüket rendeztetésszerűen használják, megóvják magukat és a vírus továbbvitelét is megakadályozzák” – fogalmazott a tisztifőorvos.

Lakatos Tibor az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy nagyon fontos volt, hogy időben bevezette a komány a korlátozó intézkedéseket és az állampolgárok is átérezték a helyzet súlyát, és önként betartják az Operatív Törzs javaslatait. Így nálunk jóval lassúbb a járvány terjedése, mint sok európai országban. Újságírói kérdésre azt is elmondta: jövő hétre el fog készülni a kiskunhalasi mobilkórház, ennek igénybevételére akkor kerül majd sor, ha a normál kórházi kapacitás nem elég.

Müller Cecília pedig a fertőzések területi eloszlásáról annyit tudott mondani: a sűrűbben lakott területeken több beteget regisztrálnak, de az egész ország területén előfordulnak megbetegedések.

Legfrissebb hírek koronavírus témában az nlc.-n:

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!