„A türelem életeket ment!” – a korlátozások betartását kérte Áder János

Hírek

Oszd meg másokkal is

Húsvét alkalmából, nagypénteken rendkívüli beszédet mondott Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában, kitérve a magyarországi koronavírus-helyzetre. „Most ne az legyen a kérdés, hogy mi mindenünk nincs, hanem az, hogy kik vannak nekünk, hogy kikért kell türelmesnek lennünk” – jelentette ki. Úgy fogalmazott, egy korlátok közé szorított húsvét közeleg, amely nem a közös ünneplésről, hanem a segítségnyújtásról, a köszönetnyilvánításról, a türelemről szól.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Fotó: MTI/Mónus Márton

Ha most, bezártságunk idején, tudunk várakozni, önként lemondunk a nagyobb térről, a nagyobb szabadságról, azzal teret adunk a legfontosabbnak: a gyógyulásnak” – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Kiemelte: az esztendő kezdetén senki nem gondolta, tavaszra feje tetejére áll a világ és rendhagyó húsvétra kell készülni. „Márpedig 2020 tavaszán új időszámítás kezdődött a világban: újévi lehetőségek helyett félelem és bizonytalanság, fejlődés helyett visszaesés, szabadság helyett korlátok” – sorolta.

A köztársasági elnök aláhúzta, „már most sokan vannak közöttünk, akik gyászolnak, még többen, akik a betegséggel küzdő szeretteikért aggódnak”. „Elvesztettük biztonságérzetünket, a szabad mozgás lehetőségét, sokaknak került veszélybe munkája, megélhetése, természetes, hogy az egyre csak gyarapodó veszteségeink szomorúvá, elkeseredetté tesznek minket” – fejtette ki Áder.

Itt megnézheted Áder János nagypénteki beszédét:

Hangsúlyozta, „húsvét ünnepén évek, évtizedek, nemzedékek óta éljük át ugyanazt a misztériumot: kegyelem és áldás, szépség és öröm, ismétlődő szokások, ismerős ételek a terített asztalon, rokonok az asztal körül”. „Ezen a húsvéton azonban nem tehetjük azt, mint máskor, nem lehetünk együtt úgy, mint eddig, sem közösségként, sem családként” – tette hozzá.

Az államfő mindenkinek köszönetet mondott, aki felelősséggel végzi munkáját „ebben az embert próbáló időben”. Az orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek, az egészségügyben dolgozóknak, gyógyszerészeknek, a boltokban, áruházakban dolgozóknak, valamint a szállítóknak és sofőröknek, illetve a tanároknak, oktatóknak, a katonáknak és a rendőröknek mondott köszönetet, sőt azoknak is, akik védőmaszkokat készítenek és bevásárolnak idős szomszédjaiknak, támogatják a magányosokat, ételeket készítenek a kórházakban, és akik szállást adnak az orvosoknak, ápolóknak.

Kiemelte, „gondoljunk arra, hogy életet mentünk, ha húsvétkor is betartjuk a korlátozásokat (…), ha biztonságos távolságot tartunk egymástól, még azoktól is, akiktől ünnep idején ez különösen nehéz”. „Hogy hamarosan mindannyian újra, együtt lehessünk egészségesen” – mondta Áder János, aki beszéde végén mindenkinek áldott húsvétot kívánt.

(MTI)

A legfrissebb koronavírus-hírek az nlc-n:

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!