A webshopok átveszik majd a élő boltok helyét?

Nemrég beültem sörözni egy kedves barátommal, Andrással. Azért szeretek beülni vele, mert mindig olyan érdekes témákról lehet vele beszélgetni. Egy igazi művelt értelmiségi, aki abszolút jártas a világ aktuális dolgaiban. Mivel informatikával dolgozik, elsősorban a technológiai fejlődés érdekli, gyakran ezzel kapcsolatos beszédtémát dob fel.

Sokszor beszélgettünk például a robotika kérdéseiről, vagy az internet hatásairól. Én gyakran maradi szemszögből látom a dolgokat, ő általában inkább a fejlődés mellett foglal állást. Valamikor végül meggyőz a hatásos érveivel, hiszen egy kifejezetten intelligens emberről van szó. Úgy érzem ő sokkal mélyebben tudja felfogni ezeknek a fejlődéseknek a hatásait, és a szaktudását hatásosan, és jól fogalmazva tudja átadni.

A minap a boltok eltűnéséről vitatkoztunk. Ő amellett érvelt, hogy a fizikai boltokat szinte teljesen el fogják tüntetni a webshopok. Ha azt nézzük, hogy ma már egyes helyeken aznap, sőt alkalmanként abban az órában kiszállítják a megrendelt terméket, akkor beláthatjuk, hogy hosszútávon mindenki át fog szokni a webshopról rendelésre. Én azt mondtam, hogy nem tudom elképzelni, hogy bizonyos termékeket ne nézzek meg élőben, és ne beszéljem át a vásárlást egy élő eladóval.

Ő azt mondta, hogy vegyük alapul például a Hunnia-Kristály Kft. – Vendéglátóipari nagykereskedés webshopját. Ez a webshop egy vendéglátóipari nagykereskedés szerepét tölti be online, és rengeteg cég inkább tőlük rendeli meg a szükséges konyhaeszközt.

Mi az a vendéglátóipari nagykereskedés? Az egy olyan cég, ami vendéglátóipari gépeket, eszközöket árusít vendéglátó egységeknek. Egyszerű példával, ha én egy étteremvezető lennék, és mondjuk gn edényekre lenne szükségem, akkor azt nem a helyi kisboltban vásárolnám meg, hanem megrendelném például a Hunnia-Kristály Kft. – Vendéglátóipari nagykereskedés oldaláról.

És az mivel lenne jobb, mint egy fizikai shop? A webshop sokkal költséghatékonyabb működési forma, mint mondjuk egy élő kiállítóval rendelkező bolt. Így olcsóbban, de ugyanolyan, sőt esetleg még jobb minőségű termékhez juthatunk hozzá, mint egy “rendes” boltban. Nagy előnye még a házhoz szállítás. Elég barátságos áron viszik ki a termékeiket, és egy összeghatáron felül pedig teljesen ingyenesen. Gyakran ezért megvárják az étteremvezetők, hogy egybegyűljön több rendelésük és egyszerre rendelik meg őket. Így egyszerre kapják meg a csomagot, ami egyszerűvé teszi a logisztikát, sőt, valószínűleg teljesen ingyen viszik ki nekik a termékeket.

András kezdett meggyőzni ezen a ponton, hiszen valóban sok előnyét fel tudta sorolni a webshopról rendelésnek, amikkel egyet is tudtam érteni. Megpróbáltam magam egy étteremvezető helyébe képzelni. Úgy gondolom a helyükben én is valószínűleg a költséghatékonyság mellett döntenék. Mégiscsak volt bennem egy ellenérzés. Honnan tudom, hogy megbízható-e egy bolt, hiszen élő üzlet híján nehezen visszakövethető az adott webshop. Sőt, mi garantálja, hogy egyáltalán kihozzák az ígért termékeket?

András azt mondta, hogy sokakban van még ilyen félelem, de már nem az internet vad korát éljük, amikor nigériai hercegnek álcázva próbáltak pénzt kicsalni emberekből szélhámosok. Már a keresőmotorok maguk is kiszűrik a különböző csaló weboldalakat, de az átlagember szeme is észreveszi manapság az árulkodó jeleket. Ott van még emellett az online közösség visszajelzése. Ha rákeresünk az adott webshopra, és pozitív visszajelzéseket olvasunk, az is egy jó jel arra, hogy megbízható az adott webshop. Érdemes utánajárni, forrásokat elolvasni stb…

András végül egészen meggyőzött a webshopok pozitívumairól. Azt mondta, hogy ki is tudom azonnal próbálni, hiszen a Hunnia-Kristály Kft. – Vendéglátóipari nagykereskedés árul civil használatra is eszközöket. Például mosógépeket, vagy hasonlókat. De például az evőeszközeiket is érdemes lehet megnézni, és egyben, egy nagyobb pakkban berendelni mindent.

Nem gondoltam volna, hogy András így meg fog tudni győzni engem, hiszen én azt gondoltam, hogy a vásárláshoz alapvetően hozzá tartozik az, hogy az üzletet élőben ejtjük meg az üzletet, de most már egészen el tudom képzelni, hogy én is webshopról rendeljek. Nem is tűnt olyan nehéznek. A hunniakristaly.hu webshop, amit fentebb be is linkeltem, egészen letisztult és érthetőnek tűnt, még egy magamfajta is meg tudja érteni.

Összességében ajánlom mindenkinek a webshopos vásárlást.