Hírek a motorolajok világából

A motorolaj nem csak a kenésben, hanem bizony a hűtésben is részt vesz, persze a hűtés elsősorban a hűtőfolyadék feladata. Egy átlagos autó 30 ezer alkatrészből áll, ami elsőre nagy szám, de ha belegondolunk, akkor már nem is olyan sok. Az biztos, hogy ennek a 30 ezer alkatrésznek jól kell működnie együtt ahhoz, hogy az autóval biztonságosan lehessen autózni. Ehhez pedig nagyon fontos, hogy a motorolaj megfelelő minőségű és állapotú legyen.

A Valvoline olajok méltán népszerűek a vásárlók körében, köszönhetően jó minőségüknek és megfizethető áruknak. A motorolajok egyébként többfélék lehetnek. Az alap minden esetben egy bázisolaj, ami lehet ásványi, félszintetikus és szintetikus. Az olajweshop.hu kínálatában a Valvoline olajok széles skálája megtalálható. Az, hogy ki melyiket tölti az autójába, az autótól és a felhasználás módjától is függ, ami biztos, hogy ezeket nem igazán tanácsos keverni egymással.

De hogy milyen feladatokat is lát el a motorolaj? A motorban lévő alkatrészek kenését látja el, így csökken a súrlódás, a kopás, tisztán tartja az alkatrészeket, védi azokat a korróziótól. Azt pedig, hogy milyen olaj kell a járműbe, a gyártók írják elő, persze nem a pontos márkát, hanem típust. Aki látott már motorolajat, biztos észrevette az azon lévő jelöléseket, nos, ezek a viszkozitását jelölik. a viszkozitás pedig azt jelenti, milyen a folyadék áramlása.

Magas viszkozitású például a méz és a melasz, ezzel szemben a víznek alacsony a viszkozitása. És mint ahogy a méz is, úgy a motorolaj is viszkozitása is változik a különböző hőmérsékleteken. Fontos, hogy a motorolaj télen is ellássa feladatát, és nyáron se váljon túl híggá. A viszkozitást egyébként két szám jelzi a flakonon, középen egy W betűvel, ami a télre utal, a W előtti szám, a téli, az utána lévő pedig a nyári viszkozitásra utal. Ma a legtöbben 10w-40 és 5w-40 olajokat használnak.

Régen, jó pár évtizede még alig két százalék volt egyébként a motorolajokban az adalékanyagok aránya, ez mára már eléri a húsz százalékot is. Az olajwebshop.hu Valvoline olajokból is többfélét kínál, mint bázisolajában, mint viszkozitásban. A motorolaj rendszeres cseréje elengedhetetlen ahhoz, hogy az autó motorja megőrizze állapotát és hogy hosszú időn keresztül jól szolgáljon. Az hogy mikor kell cserélni, a gyártó írja elő, sokan esküsznek arra, hogy korábban cserélik, úgy gondolják, hogy így jobbat tesznek a motornak is. Nem tévednek, hisz az olaj egy idő után elszennyeződik és el is párolog.

Ezt persze nem mindig látjuk, hisz az üzemanyagból kerül az olajba is. Egyébként az olaj fogyás egy természetes dolog, nem kell tőle megijedni, csak akkor, ha csepegést látunk, vagy nagyon gyorsan tűnik el a rendszerből. De hogy miért is kell cserélni? Például azért, mert a motorban magas a hőmérséklet, az olaj pedig ebben a hőben elkezd kokszosodni. Szennyeződések is kerülhetnek az olajba a levegőszűrőn keresztül, a kenés során pedig fémpor is kerülhet bele, ami összegyűlik az olajteknőben. Másrészt viszont az olaj el is öregedik. Az olajcserével egy időben az olajszűrőt is ki kell cserélni, hisz a rendszer így működik majd tökéletesen.

A Valvoline olajok, melyek széles kínálatát bárki megtekintheti és jó áron meg is vásárolhatja az olajwebshop.hu weboldalon már több mint százötven éves történelemre tekintetnek vissza, a világ első motorolaj védjegye a Valvoline. Az olajwebshop.hu kínálatában a személyautók, motorkerékpárok számára is találunk olajat, mint ahogy hajtómű és motorocsónak olajok is szerepelnek a kínálatban.

Hisz a motorolaj nem csak egy olaj, hanem mint már említettem, speciális adalékanyagok vannak benne, ezek hosszú kutatás-fejlesztés eredményei. Azért kerültek bele, hogy a motorolaj jobban teljesítsen. Az olajcsere egyébként minden autónál máskor esedékes, de nagyon fontos, hogy jó minőségű olajat válasszunk autónkba, hisz ezzel az élettartamát növelhetjük meg. Ilyen jó minőségű olajok a Valvoline olajok, melyek adalékanyagicsökkenti az olajszivárgásokat, hiszen megnövelik a tömítések rugalmasságát.

Az olaj lebomlását és kiégését is csökkentik, így kevésbé fogy a rendszerből az olaj. Az alkatrészek kopásától sem kell tartani, hisz a Valvoline olajok súrlódásmódosítók és kopásgátló adalékanyagai erről is gondoskodnak. Az olaj ezen kívül gyakran be is sűrűsödhet, hisz lerakódhatnak benne a lakkok és üledékek, azonban már ez ellen is léteznek adalékanyagok. Ezen kívül nagyon fok féle Valvolne motorolaj közül választhatunk az olajwebshop.hu oldalon.

Na de nézzünk még egy pár érdekességet. Ha az autó füstöl, mikor elindulunk és ez a füst kékes színű vagy kékesfekete, akkor gyanakodhatunk arra, hogy az autó úgymond eszi am motorolajat, tehát az olaj elég az üzemanyaggal együtt. Ilyenkor a dugattyúk körül érdemes körbenézni, hisz talán ezek koptak el, de az is lehet, hogy az olaj viszkozitása túl alacsony. Ha a füst fekete, akkor az üzemanyag-levegő aránya maga, és a felesleges üzemanyag ég el. Ha pedig fehér, akkor a hideg motor és a kipufogósrendszer nedvessége ég ki.

Az olajcsere azonban nem csak abból áll, hogy az olajat le kell engedni és újat tölteni a tartályba. Ilyenkor szokták például a levegőszűrőt is kicserélni. Szóval az olajcsere együtt jár az olajszűrő cseréjével, de van még pár dolog, amit ilyenkor érdemes elvégeztetni. Ilyen ugye a levegőszűrő cseréje, ami azért fontos, hogy a motorba tiszta, jó minőségű levegő kerüljön. Aztán a pollenszűrő cseréje, ami szintén fontos. Ezen kívül ha már szervizbe visszük az autót az olajcserére, érdemes ilyenkor átnézetni a fékeket, futóművet, kipufogórendszert.

Az olajwebshop.hu webáruházban nem csak olajat találunk autónk számára, hanem számos olyan kenőanyagot, adalékanyagot és olyan terméket, melyek mint ahhoz járulnak hozzá, hogy az autónkkal sokáig biztonságban tudjunk haladni. A szakemberek óva intenek attól, hogy elhanyagoljuk ezeket a folyadékcseréket, hisz ezek költsége nem magas, ha viszont elmulasztjuk, akkor nagyon sok mindent kockáztatunk. Gondoljunk csak bele, hogy egy fémporral teli olaj vajon jól végzi-e a kenést? Vajon nem okoz-e kárt ezekkel a fémszemcsékkel a rendszerben?

Dehogynem, hisz ha túl sok a por, akkor ezek karcolják, felsértik az alkatrészeket. Ezt pedig mindenki szeretné elkerülni. Tehát itt is érvényes a szabály, hogy a megelőzés mindig olcsóbb, mint maga a javítás. És ez sokszor pár ezer forintos tétel is. Az is aranyszabály, hogy érdemes a drágább terméket választani, hisz a jobb márkájú termék jobb minőséget is takar. Hosszú távon pedig megéri a legnagyobb gondoskodást megadni az autónknak. Például Valvoline olajokkal. Az olajwebshop.hu kínálatában minden információt megtalálunk ezekről az adalékanyagokról, de nem csak ezekről, hanem minden termékről. Érdemes itt kezdeni a keresgélést, ha olajra van szükségünk.