Természetvédelmi területet tesz tönkre az új gödi iskola

Hírek

Oszd meg másokkal is

Gödön jelenleg már három általános iskola működik, mindegyik teljes kihasználtsággal. A város ezért pályázott az ország iskolaépítési programjában egy új intézményre, amihez néhány feltételnek kell megfelelnie a településnek. Kell például egy legalább kéthektáros, önkormányzati tulajdonú telek, ami jó, ha közművesítve van – írja az Index.

Gödön az önkormányzat egyetlen egy 2 hektáros területet talált, az Erzsébet-ligetet. Azt a területet, amit tavaly év elején vettek meg egy árverésen pont azért, hogy ne lehessen beépíteni. A terület közvetlen szomszédságában egy természetvédelmi terület van, ezért az önkormányzat még tavaly megkereste az illetékes természetvédelmi hatóságot, hogy véleményezzék az iskola építését a ligetben.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság azt válaszolta: „Az iskolahasználat során az intenzív emberi jelenlét, a taposás, a megvilágítás mind olyan folyamatokat indítanak el, amely a közelben lévő természeti értékekre káros hatású. Igazgatóságunk álláspontja szerint a 025/5 hrsz-ú ingatlanon iskola létesítése táj- és természetvédelmi szempontból nem támogatható.”

Az önkormányzat mégis ezt a területet jelölte ki az új iskola építésére.

Az ügyben lakossági fórumot tartottak egy hete, ahol kiderült, az önkormányzat eltökélt a helyszín mellett, a fórum is inkább egy lakossági tájékoztató volt, mintsem a lakók véleményének megkérdezése a tervről.

A gödiek nem szeretnék, ha elvenné tőlük az önkormányzat a város egyetlen zöldfelületét, ahová a kikapcsolódni, feltöltődni járnak. Hiába javasoltak más helyszíneket az épülő iskolának, Markó József polgármester mindegyiket alkalmatlannak találta.

A gödi lakosok szerint a polgármesteri hivatal már egyértelműen döntött a kérdésben, és a fórum csak amolyan kötelező kör volt, hiszen a június 30-i leadási határidőig csak pár hét van hátra. Ennyi idő alatt kéne egy másik telket találni az iskolának, ami szintén legalább kéthektáros, és a helyi önkormányzat tulajdonában van. A polgármester szerint jelenleg ilyen terület nincs – írja az Index.

A lakossági fórum végül az alábbi párbeszéddel zárult:

– Lakos: „Akkor, ha most jól értem, ott lesz az iskola?”

– Polgármester: „Ott.”

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!