Isteni diós finomságok

Hírek

Oszd meg másokkal is

Diós-habos rudak

dio, sutiHozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 25 dkg darált dió
  • 12 dkg porcukor
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer

Elkészítés:
 A darált diót a cukorral, 1 tojással és 1 sárgájával, valamint a mézeskalácsfűszerrel összekeverjük, majd a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órán át hűtjük. Ezt követően sütőpapíron, fóliával lefedve fél cm vékonyra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjét habosra verjük egy csipet sóval, majd apránként hozzákeverjük a porcukrot. A kinyújtott tészta tetejére kenjük, majd 150 fokon 15 perc alatt megsütjük.

Diós-karamelles almatorta

Hozzávalók:
A diós-almás alaphoz:

  • 2 alma
  • 50 g dióbél
  • ½ citrom frissen facsart leve
  • 100 g porcukor
  • 3 tojás
  • 150 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • ½ tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. frissen reszelt szerecsendió
  • csipetnyi só

A tetejére:

  • 200 ml hideg tejszín
  • 3 ek. + 2 tk. kristálycukor
  • 1 ek arany- és ezüstszínű cukorgyöngy

Elkészítés:

1. A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk, és sodrófával kisebb darabokra hengereljük.
A lisztet a sütőporral átszitáljuk.

2. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kockacukor nagyságú darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével, megszórjuk az őrölt fahéjjal, valamint a szerecsendióval, és összekeverjük a pirított dióval.

3. A tojást a porcukorral és egy csipetnyi sóval habosra verjük, majd belekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es tortaformába simítjuk, megszórjuk a fűszeres diós almával, és 200 fokra előmelegített tepsiben kb. 25 perc alatt megsütjük.

4. Egy nagy serpenyőbe három evőkanálnyi kristálycukrot szórunk, és közepes lángon sötét karamellé főzzük. A karamell kétharmad részét a kihűlt diós-almás alapra, a maradék egyharmadot pedig sütőpapírra csorgatjuk, majd megvárjuk, amíg megszilárdul.

5. A hideg tejszínt két teáskanál kristálycukorral kemény habbá verjük, és a már kihűlt almás alapra kenjük. A tetejére karamelldarabkákat tűzünk, megszórjuk a cukorgyönggyel, és a tortát behűtve tálaljuk.

Diós csirkekrémleves

dio, levesHozzávalók:

  • 1,2 l csirkeleves
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg darált dió
  • 2 dkg durvára vágott pirított dió 
  • 30 g liszt – petrezselyemzöld
  • currypor 
  • őrölt fekete bors
  • 6 dkg masni alakú levestészta

Elkészítés:

1. A diót durvára vágjuk, és egy kis serpenyőben kevergetve megpirítjuk. A diót (egy keveset hagyjunk a tálaláshoz is), a fele adag apróra vágott petrezselyemzöldet, a curryt, a borsot a forró leveshez adjuk.

2. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a tejföllel, és behabarjuk vele a levest. A krémes levest félretesszük, közben sós forró vízben kifőzzük a levestésztát.

3. Tálaláskor a maradék dióval meghintjük a levest.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!