10 dolog, amit a nagyszülőknek köszönhetünk

Hírek

Oszd meg másokkal is

1. A nagyszülőket nem érdekli a bizonyítvány.

Nem lehet őket felbosszantani intőkkel és fekete pontokkal. Ők felelősség nélkül rajonghatják körül az unokáikat és kívülállóként gondolhatják azt az ilyen apróságokról azt, hogy ezek az égvilágon semmit nem jelentenek, csak pillanatnyi bosszúság, említésre se méltó történés. Visszagondolva mennyire igazuk van!

2. Nagyinál nincsenek kötelezettségek, csak az élvezetről szólnak az ott töltött napok.

Reggel kikelni az ágyból, felöltözni, majd csak utána megreggelizni? Már miért kéne ezt csinálni, mikor otthon is ez a szokás? A nagyszülőknél lehet pizsamában reggelizni majd délig tévézni, csak néha meg kell ölelni a nagymamát!

3. Nagypapánál nem olyan veszélyesek a szerszámok, mint otthon.

Legalábbis a nagypapa hamarabb a kisunokája kezébe adja a nagykalapácsot, ha fel kell törni a járólapot a verandán, és van türelme kivárni, amíg elfogy a kedv vagy az erő. Egy vagány nagypapa a bicskát sem találja annyira veszélyesnek, hogy ne lehetne vele botot faragni, sőt, megmutatja hogy kell biztonságosan használni.

4. A nagymama mindig megfőzi az unokája kedvencét.

Ha az a krumplistészta, és tíz évig kéthetente kell krumplistésztát ebédelni, akkor krumplistésztát. De hajlandó olyan a szülők által megvétózott őrültségere is, mint az összes apró petrezselyemlevél kihalászása a levesből, vagy a pizzasütés reggelire.

nagyszülők unokák kapcsolat

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

5. A nagypapa olyan történeteket tud mesélni a távoli, hatvan évvel ezelőtti Magyarországról, ami maga a science fiction.

Tankok az Üllői úton, kórházban végződő hógolyócsata, kályhán sült alma illata, számháború és gombfoci.

6. A nagyi emlékszik még a szülők óvodáskorára, sőt, hajlandó is mesélni róla.

Egyáltalán nem olyan tökéletes magatartású szentként emlékszik a saját gyerekére, mint az magára, hanem tudja a vicces csínytevéseket is. Azokat, amiken annyira jó együtt nevetni!

7. A nagyszülőknél még influenzásnak is jó lenni.

Mert a nagyi akár nyolc órán keresztül is tud úgy fejből mesélni, hogy egyszer sem csörög a mobilja és nem ír neki sürgős emailt a főnöke. A nagyi együtt érez a kis beteggel, de nem aggódik feleslegesen, látott már sok ilyen betegséget.

8. A nagyszülőknek több kincses-fiókja is van, amiben nemcsak szabad turkálni, de szinte kötelező is!

A nagypapának a mindenes fiókja mindig rejt több tucat szöget, csavart, kötelet, parafadugót és szigszalagot, míg a nagyi fiókjában jobbnál-jobb bizsuk, kulcstartók, kendők és régi fényképek lapulnak. Ha ők nem találnak valamit, csak meg kell kérdezni az unokát, melyik fiókban keressék és már meg is van.

9. A nagyinál nem számít, ha tiszta maszat lesz a konyha a közös sütés-főzés közben.

Mivel a nagyi mindig ráér, vele lehet kekszet sütni egész délelőtt, sőt még olyanra is hajlandó, hogy újra elmosogat a kiscsoportos unokája után, amikor az nem látja.

10. A nagyszülőknél remek történeteket lehet hallani a család többi, távolabbi tagjáról, szomszédokról, vagy akár idegenekről.

A nagyiékhoz sokkal több, az unokák számára idegen vendég érkezik, akik egytől-egyig érdekes történeteket mesélnek. Ilyenkor valahogy mindig kétszer akkorára nő az unokák füle, és szivacsként szívják magukba a jobbnál jobb pletykákat, történeteket. Ezek a családi alkalmak észrevétlenül is erősítik a családi kötelékeket.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!