Ezek a dolgok tilosak, ha lázas vagy!

Életmód

Oszd meg másokkal is

Munka

Hiába gondolod, hogy te majd egész biztosan meg fogsz gyógyulni akkor is, ha dolgozol, tévedsz. Aki lázasan dolgozik, magára vessen, ha komolyabb szövődmények lépnek fel a ki nem feküdt betegség miatt. Még akkor is tilos a munka, ha egy sarokba húzódva, a számítógéped előtt teázgatva próbálnád átvészelni ezeket a napokat, hiszen ilyenkor már az is megterhelő, ha nem ágyadat nyomod egész álló nap. Nem beszélve arról, hogy a teljesítményed is hagyhat némi kívánnivalót maga után, vírushordozóként pedig a kollégáidra is komoly veszélyt jelenthetsz. Jobb a békesség, maradj inkább otthon néhány napot, mert nem csak sokkal gyorsabban lehetsz újra egészséges szövődmények nélkül, de a munkahelyi stressz sem hátráltat a gyógyulásban.

Sport

A mozgás nagyon fontos, és hozzájárul egészséged megőrzéséhez, ám ha már a lázcsillapítás az egyik fő feladata a napjaidnak, eszedbe se jusson sporttal terhelni a szervezetedet. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy pihenj, aludj annyit, amennyire szervezetednek szüksége van, hiszen csak így léphetsz minél előbb a gyógyulás útjára. A mozgás olyan extra megterhelést jelent, ami nem hogy a gyors felépülést nem biztosítja, de még rosszabbul lehetsz tőle. Engedj a csábításnak, és feküdj két-három napig, és csak lassan, fokozatosan szoktasd hozzá újra testedet az edzésekhez. Alapszabály, hogy ahány napot lázas voltál, annyi láztalan pihenőnapot érdemes tartani, mielőtt újra edzeni kezdenél.

17747479 - woman with thermometer sick colds, flu, fever and migraine in bed

Szauna

A láz egyfajta védekezési mód a szervezet részéről, aminek célja van. Méghozzá az, hogy a szervezetbe befurakodott vírusokat, fertőzéseket elpusztítsa. De ez még nem jelenti azt, hogy hagyni kell, hogy a láz kitombolja magát, hiszen visszavonhatatlan következményei lehetnek, ha nincs megfelelő módon biztosítva a lázcsillapítás. Mivel a szauna csak növeli a testhőmérsékletet, ezért lázas állapotban tilos használnod. Sőt, a lázcsillapító pirulák mellett ilyenkor a hűtés a leghatékonyabb módszer. Ezt teheted hűtőfürdővel, hideg vizes törölközőkkel, lepedőkkel. A lényeg, hogy a meleg közeget ilyenkor kerüld, mert komoly szövődményekkel járhat a testhőmérséklet emelkedése.

Masszázs

A masszázs az egyik legkellemesebb relaxációs módszer, ami mind a testi, mind a lelki egészségünket segít fenntartani. De csak akkor, ha nem vagy beteg. Ha azonban lázas vagy, esetleg hőemelkedésed van, tilos a masszázs minden formája. Masszírozás alkalmával ugyanis keringésed turbó fokozatra kapcsol, megemelkedik a testhőmérséklet, ami – mint már tudod – komolyabb veszélyeket is rejthet magában, ha közben épp a lázcsillapítás a cél.

Fotó: 123RF

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!