Rekordösszegért kelt el a magyar festőnő 107 év után megtalált remekműve

Hírek

Oszd meg másokkal is

A vártnál jóval magasabb összegért, 110 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján egy 107 év lappangás után előkerült kubista remekmű – Dénes Valéria Bruges-t, a belga kisvárost ábrázoló monumentális festménye.

Fotó: Virág Judit Galéria

Az árverésen 215 műalkotásra, köztük Scheiber Hugó, Kádár Béla és Gulácsy Lajos festményeire, a kortársak közül pedig Nádler István, Keserü Ilona és Bak Imre képeire is licitálhattak az érdeklődők.

Dénes Valéria festményének felbukkanása a magyar művészettörténet egyik felbecsülhetetlen értékű nyeresége, amit jól mutat, hogy már az aukciót megelőzően beválogatták a 2020-as kubista kiállításra.

A 38 évesen elhunyt festőnő életművéből alig több, mint egy tucat festményt ismerünk, eddig felbukkant művei 30-50 millió forint között találtak gazdára. A belga Bruges városrészletét ábrázoló kép kikiáltási ára 36 millió forint volt, amiért drámai licitharc alakult ki. Telefonon és a helyszínen is rengeteg ajánlat érkezett, végül 110 millió forintért kelt el, amivel ő lett az első magyar festőnő, akinek 100 milliónál többet fizettek egy alkotásááért.

A cikk Forrása

Oszd meg másokkal is

Szólj hozzá!